Mijten zijn zeer kleine, spinachtige beestjes die zich graag nestelen tussen de haren in de huid op een paardenbeen. Doordat ze meerdere weken zonder voeding en voor langere tijd in de buitenlucht kunnen overleven, is het bestrijden van een mijtenplaag vaak een lastige klus. De meest voorkomende mijt bij paarden is de beenschurftmijt. Deze mijt leeft van de beenschilfers van het paard. Andere mijten zijn de huidmijt, schurftmijt, hooi- of grasmijt, bloedmijt, graafmijt en verschillende stromijten.
Doordat mijten klein zijn en zich werkelijk overal weten te verstoppen, zijn deze vervelende kleine parasieten vaak lastig te bestrijden. Dit geldt ook voor de eitjes van mijten. Hierdoor is een snelle remedie dan ook uitgesloten. Door de gastheer zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, verkleint u de kans dat mijten zich huisvesten op uw paard of pony. Hebben de mijten toch hun weg naar uw paard gevonden? Dan is de enige oplossing om uw paard meerdere malen over een tijdsbestek van een aantal weken op de juiste manier laten behandelen. Zo kunt u de mijten bestrijden, nog voordat ze eitjes leggen en doorbreekt u de cyclus.
Onbehandelde paarden ervaren vaak vele ongemakken, welke kunnen leiden tot mok, CPL en ook euthanasie kan helaas niet worden uitgesloten. Twijfelt u of uw paard last heeft van mijten? Schakel de hulp van een professional in, om er zeker van te zijn dat u er op tijd bij bent.
Kleine beestjes vanaf 1 mm, welke niet met het blote oog te zien zijn.
Jeuk aan de benen, te herkennen aan veel stampen en opvallend veel bijten in benen/sokken.
Behandeling(en) in het paardenbad.
Laat altijd een afschraapsel nemen door de DA om te weten met welk soort mijt je te maken hebt.
Wat is CPL bij een paard
Omschrijving
Symptomen paard
Behandeladvies
Tip
Chronische aandoening, te herkennen aan huidplooien, knobbels, wonden en infecties.
Vaak open wonden, ontstekingen en/of zwellingen op de benen.
Een uur weken in het paardenbad met enzymen. Daarna wassen met iso betadine. Dit tien minuten in laten werken, daarna goed uitspoelen. Na het wassen goed drogen en de wonden voorzien van wondpoeder. Dit herhalen tot de ontstekingen afnemen en de huid weer rustig is.
Wees er op tijd bij want de plooien zullen nooit helemaal verdwijnen.